Cărți numai bune de citit pe timp de ploaie

„Citesc, citesc. Lectura este evaziunea mea, lașitatea mea cotidiană, justificarea incapacității mele de a lucra, scuza pentru toate, vălul care-mi acoperă eșecurile și neputințele.” (Emil Cioran)
Fiindcă afară nu este o vreme tocmai prielnică pentru plimbare, m-am gândit, știind că vă plictisiți în casă, la câteva cărți pe care le-ați putea începe.

1. Muntele vrăjit, de Thomas Mann
Un tânăr inginer, în vârstă de douăzeci și trei de ani, Hans Castorp, care vine în vizită la verișorul său Joachim Ziemssen, internat la sanatoriul de tuberculoși Berghof, de lângă Davos (Elveția), în luna august a anului 1907, înainte de admiterea examenului pentru un post din cadrul firmei Tunder & Wilms. Vizita nu este una personală, ci ajunge aici în urma unei recomandări, deoarece suferea de mic de anemie. Hans provenea dintr-o familie ce a pierit din cauza tuberculozei, iar apoi fusese crescut de unchiul Tienappel. Inițial, el trebuia să stea 3 săptămâni, însă o răceală și o vizită la cabinetul medicului îi dezvăluie câteva puncte umede pe plămâni, iar șederea sa aici se prelungește cu nici mai mult, nici mai puțin decât șapte ani.
După această lungă perioadă de ședere pe Muntele vrăjit, tânărul revine într-o lume lipsită de siguranță. Astfel, Hans Castorp pleacă pe câmpul de luptă, de aici născându-se întrebarea: Oare aceasta este eliberarea? 

2. Nobila doamnă din Yodo, de Yasushi Inoue
Se spune că norocul nu lovește de 2 ori în același loc, și o dată e și mai greu. Chacha, o eroină din Castelul Yodo, a ajuns conform zicalei, dintr-o victimă a mizeriei, a doua soție a comandantului Hideyoshi, unul dintre cei mai curajoși seniori din Japonia. Romanul prezintă Japonia zbuciumată a secolului al XVI-lea, o Japonie măcinată de bătălii și campanii militare, castele impunătoare și incendii devastatoare, desfășurări de acțiuni, înșelăciuni și iubiri greu de definit – toate bine aranjate de acest talentat scriitor care, dincolo de litere, așterne și pe pânză panorame, cu o incredibilă dibăcie.

3. Ora de aur, de Ann Leary
Hildy Good este un agent imobiliar, cam cel mai important din Wendover, un orășel pitoresc de pe Coasta de Est. Viața nu cunoaște probleme: are două fiice, un nepot de 2 ani, face tranzacții de milioane de dolari, este pe cont propriu și grijile nu o frământă. Într-o zi vinde o proprietate impozantă familiei McAllister, iar frumoasa și misterioasa Rebecca se mută în Wendover. Între cele două femei, la prima vedere diferite, se înfiripă o prietenie în care Hildy pune pe tavă mai multe sentimente, dezvăluindu-și astfel slăbiciunile. Doar că, odată cu trecerea timpului, traumele și defectele ei nu sunt la fel de puternice ca nevoia de afecțiune a Rebeccăi, care mai mult decât atât, este la un pas să distrugă căsnicii, dar și vieți. Când soarele nu mai răsărea pentru Hildy, sentimentele lui Frank Getchell, un prieten din adolescență, se dovedesc niște raze ce îi încălzesc numaidecât sufletul femeii.

4. Pasiune pură, de Lena Andersoon
Ester Nilsson este o femeie foarte rațională. Acționează de fiecare dată în acord cu propriile principii, până într-o zi, când primește o invitație de a ține o conferință despre renumitul artist plastic Hugo Rask. Întâmplarea face ca bărbatul să se afle în sală și, fascinat fiind de discursul și personalitatea acesteia, ajunge să o cunoască, având un efect special asupra ei. Din acest moment Ester va deveni un cu totul alt om.

5. Laur, de Evgheni Vodolazkin
Bestsellerul Laur readuce în prim-plan viața din secolul al XV-lea, într-o intrigă ce străbăte timpul și spaţiul, cu un personaj mai mult decât complex, care este pe rând vraci, nebun sfânt, pelerin, dar și călugăr. Cu aceste paragrafe acumulate într-o singură carte, de un rafinament nemaiîntâlnit, trecând foarte ușor de la real la fantastic și de la cele lumești la cele sfinte, cu un umor subțire și o sensibilitate cuceritoare, Evgheni Vodolazkin oferă un roman de o rară frumusețe și profunzime, pentru a ne povesti tulburătoarele întâmplări din ceea cel el numește „roman neistoric”.