Ceas rău - Gabriel Garcia Marquez

„Ceas rău” este primul roman al lui Gabriel Garcia Marquez, însă nu și cel mai bun, după spusele gurilor rele. Povestea, nu foarte complicată arată așa: într-un târg fără nume dat, într-o țară asemenea, dar despre care este limpede că poate fi nimeni alta decât țara natală a scriitorului - Columbia, la anumite intervale de timp apar lipite de pereții sau porțile caselor niște hârtii (pasquines), ceva asemănător afișelor pe care stăteau scrise diferite zvonuri legate de persoana vizată. Fițuicile, anonime fiind, dar scrise într-un stil care nu dă de gol autorul, provoacă panica în oraș și nu la mult timp, unul dintre negustorii bogați ai așezării îl ucide pe poet-câtărețul local, despre care aflase dintr-o astfel de înștiințare,  că ar fi amantul soției sale. Odată cu această crimă, panica pune și mai mult stăpânire pe oraș și primarul, împreună cu oficialitățile încep cercetările.

Romanul este scurt - 160 de pagini care se citesc cu o ușoară dificultate, fiindcă G. G. Marquez, după cum bine știm, se folosește de multe jocuri de cuvinte, descrieri deloc abundente, dar dense.

„Ceas rău”  este totuși o carte bună, cu o semnătură bine pusă de scriitorul columbian. O carte care cu siguranță vă va face să citiți și alte opera ale acestui monstru sacru al literaturii universale.

Cartea poate fi comandată te aici