Ogorul - Pearl S. Buck

Lui Wang Lung, un țăran simplu, îi vine rândul să se însoare. Astfel, acesta bate la poarta marii case Hwang, o familie foarte bogată, pentru a primi una dintre sclave ca nevastă. Cum acest lucru era o sărbătoare în acele zile în China de demult, locuința sa, în care stătea împreună cu tatăl, devine locul unei petreceri. Astfel, cu o femeie în casă, lucrurile aveau să se schimbe, iar Wang Lung se putea ocupa în liniște de puținul pământ pe care îl avea.

După ce O-Lan, soția sa, îi aduce pe lume un fiu, năpasta vine peste locurile în care ei își cărau pe umeri zilele. Seceta începuse să se abată peste sat, iar ca să nu moară de foame, mulți dintre săteni, chiar și Wang Lung, s-au văzut nevoiți să plece într-un orășel din sud. Aici, Wang Lung și ai lui nu mai aveau pământ, iar ca să supraviețuiască trebuiau să practice cerșetoria, fapt ce îi făcea să trăiască de pe o zi pe alta. Strângând cumva câțiva bani, Wang Lung decide să se întoarcă pe planurile natale și, auzind că marea familie Hwang are nevoie de bani, întrucât începuse să sărăcească, se decide să le cumpere pământul bucată cu bucată. Între timp, soția sa îi mai aduce pe lume încă un copil, de această dată o fată, lucru văzut cu teamă, căci se spunea că fetele aduc ghinion. Și așa avea să fie, căci tatăl său, grav bolnav, avea o singură rudă în viață, un frate, iar acest unchi al lui Wang Lung era căsătorit și avea un fiu. Toți trei alcătuiau un grup de leneși ce încetul cu încetul începuseră să se așeze în gospodăria lui Wang Lung. Cum nu putea să îi alunge din ograda sa, de teama ca ceilalți săteni să nu râdă, Wang Lung se decise să îi lase să trăiască din munca lui.

Cu timpul, banii deveniseră tot mai mulți și, într-o zi, pe când se afla într-o ceainărie, Wang Lung puse ochii pe o tânără frumoasă și decide să o ia de nevastă, aducând-o în casa sa, cu tot cu îngrijitoarea ei, lucru văzut cu ochi răi de către O-Lan, care mai dăduse naștere la încă un copil, al treilea fiind băiat.

Cea de-a doua nevasta a lui Wang Lung nu făcea nimic niciodată. Era răsfățată cu toate bunătățile posibile, pe când O-Lan muncea cot la cot cu soțul ei, atât la câmp, cât și în gospodărie.

Și cum în viață banul nu aduce fericirea niciodată, iar omul uită de unde pleacă, Wang Lung trece prin încercări pe care nu le întâlnise nici în cele mai negre coșmaruri ale sale. Cum va ieși țăranul chinez din încurcături, câți bani va obține în continuare și câți copii va mai avea, veți afla doar citind cartea, pe care v-o recomand cu căldură!