Concursul de creație literară „Gabriel Funica”

Dacă ar mai fi fost lângă noi, aproape de familie, de colegii și de cărțile lui dragi, Gabriel Funica, eseist de o remarcabilă finețe și profunzime, publicist, editor și, desigur, un apreciat bibliotecar, și-ar fi sărbătorit pe 27 noiembrie, ziua de naștere. Ne-ar fi răspuns la urări, cu modestia din totdeauna, și ar fi dat, fiecăruia dintre noi, câte un răspuns plin de înțelesuri și cu un umor bine dozat.
Astăzi, când Gabriel Funica nu mai este să ne întâmpine, fiica sa, domnișoara Alice Cârjan, împreună cu Biblioteca Județeană Duiliu Zamfirescu” Vrancea, lansează pentru comunitatea noastră și nu numai, concursul de creație literară EU SCRIU”, în memoria eseistului Gabriel Funica.
Concursul de creație, semn al omagiului și al prețuirii unuia dintre reperele intelectuale incontestabile care a fost scriitorul Gabriel Funica, se va desfășura după următoarele coordonate pe care, cu minuție și sensibilitate, le-a gândit și pus în pagină, fiica sa:
Așa cum precaut ne sfătuia scriitorul Gabriel Funica, fost bibliotecar și eseist: Cartea este singurul suport, tehnic vorbind, singurul instrument eficient grație căruia putem strînge la un moment dat, prin efort personal, o brumă de cultură. La ce bun? va tresări nervos scepticul de serviciu. La nimic, dacă ne gândim la un câștig financiar imediat și la tot, dacă ne gândim la întemeierea sau reținerea ființei în datele umanității ei. Altfel prin ce ne-am mai deosebi unii de alții?” 
Urmărim prin acest concurs, să punem în evidență nevoia omului de a cultiva un spațiu și un timp personal, unde trăirile, frământările și dorințele cele mai adânci găsesc atenția și răbdarea de care au nevoie pentru a se decanta, a se maturiza și a se putea exprima prin activități care hrănesc mintea și spiritul.

Iată îndrumările și cerințele pentru participarea la concurs:
1. Tema lucrărilor este la alegere. Dacă nu aveți idee de unde să începeți, vă încurajăm să folosiți următorul citat drept călăuză:
„Zugrăviți-vă tristețile și dorințele, gândurile trecătoare și credința într-o frumusețe - oricare ar fi ea – zugrăviți toate acestea cu o sinceritate profundă, tainică și smerită și folosiți spre a vă exprima obiectele ce vă înconjoară, imaginile viselor dumneavoastră și obiectele aducerii aminte.” (Rainer Maria Rilke, „Scrisori către un tânăr poet”)
2. Vă puteți înscrie la oricare dintre categoriile „Poezie”, „Proză scurtă” sau „Eseu”, depunând după caz: între trei și cinci poezii, două opere de proză scurtă sau două eseuri
3. Formularul de înscriere la concurs poate fi descărcat pe pagina concursului, www.euscriu.net
4. Lucrările pot fi depuse direct la sediile Bibliotecii Județene din Focșani, trimise prin poștă la adresa Str. Mr. Gh. Sava nr. 4, Focșani, sau trimise prin e-mail la adresa concurs@euscriu.net, cu mențiunea Pentru EU SCRIU, concursul de creație literară „Gabriel Funica”.

Dacă depuneți personal sau trimiteți prin poștă:
Includeți creațiile literare tipărite într-un singur exemplar. Încurajăm tipărirea față-verso, dar fiecare creație să înceapă pe o pagină nouă. Includeți de asemenea formularul de înscriere la concurs completat, pe care treceți un motto la alegere. Același motto îl veți așeza la începutul fiecărei scrieri. Nu vă treceți numele pe creații.
Dacă trimiteți prin e-mail: atașați un fișier cu creațiile literare și un fișier cu formularul de înscriere la concurs, completat.
5. Depunerea creațiilor literare: 30 noiembrie 2017 - 28 februarie 2018
6. Anunțarea câștigătorilor și acordarea premiilor: 20 martie 2018
7. Participanți: tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 20 de ani.

Premii:
Câte un premiu pentru fiecare categorie: „Poezie”, „Proză scurtă”, „Eseu”. Premiul va consta în: sprijin pentru crearea unui site literar propriu, cărți și bani.

În plus, toate creațiile participante vor fi publicate pe site-ul concursului.
Comisia de jurizare va fi alcătuită din reprezentanți ai familiei, ai bibliotecii și din scriitori.