Bursa de cititor Nemira. Câștigă cărți pe viață

Un studiu al Institutului Național de Științe ale Educației arată că mai puțin de o treime dintre elevi nu deschid o carte într-un an, iar 36% n-au citit nici o carte în ultimul trimestru. Ponderea celor care au citit o carte pe trimestru este anemică; doar 19%, iar două, 17%.

Elevii români sunt tot mai puțin interesați de lectură. Comparativ cu ei, adolescentul francez sau danez citește pe an aproximativ 50 de cărți. O statistică menită să ne pună pe gân­duri, pentru că își răsfrânge efectele asupra calității și temeiniciei actului de învățare și, de aici, asupra întregii societăți.

Lectura are acum rivali duri. Televizorul, calculatorul, internetul, toate au devenit repere pentru fiecare generație din ultimii ani. Aceste trei mijloace de informare rapidă și comodă care oferă copiilor meniul complet în orice domeniu al cunoașterii, acoperă deja o plajă substanțială a timpului liber, care rămâne din ce în ce mai puțin.

Ce este proiectul Bursa de cititor Nemira

Proiectul “Bursa de cititor Nemira” este un proiect concurs, care răspunde nevoii sociale de a educa prin lectură, de a promova cultura scrisă și obișnuința de a citi de plăcere.
Consumul de cultură scrisă în rândul copiilor, tinerilor și apoi adulților este esențial pentru a forma persoane care înteleg spiritul diversității vieții, societății și artei.

Prin selecție, Editura Nemira va oferi anual 5 burse de cititor elevilor cu vârsta între 12 și 18 ani, astfel: 2 burse la categoria de vârstă 12-14 ani și 3 burse la categoria de vârstă 15-18 ani.
Statutul de bursier aduce fiecărui beneficiar cărți publicate de Editura Nemira pentru tot restul vieții (colectiile Nautilus, Young Adult, Babel, Istoria, Suspans, Cuaternar, Vorpal).

Mai mult, în cadrul acestui proiect, vor fi organizate la cererea elevilor și a profesorilor evenimente. Prin implicarea mai multor lideri de opinie (scriitori, persoane publice, bloggeri) în proiect vom deschide un dialog informal între aceștia și elevi, care vor învăța direct de la ei ce înseamna respectul pentru carte și importanța cititului de plăcere.

Beneficiari: elevi între 12 și 18 ani
Principalul beneficiu: cărți pe viață oferite de Editura Nemira
Beneficii secundare: întâlniri cu autorii români și/sau străini, ateliere de scriere creativă, organizate anual pentru grupuri de bursieri
Mecanism: elevii între 12 și 18 ani trebuie să trimită un eseu cu tema: Cum pot schimba cărțile lumea? 

Cum te înscrii în proiectul concurs Bursa de cititor Nemira 2017?

Pasul 1: Citește cu atenție REGULAMENTUL DE PARTICIPARE
Pasul 2: Completează formularul de înscriere (câmpurile sunt obligatorii) 
Pasul 3: Trimite eseul tău, însoțit de formularul de înscriere și declarația părintelui sau a reprezentantului legal, pe e-mail la bursadecititor@nemira.ro.

Calendarul Bursa de cititor Nemira 2017 

Perioada de înscrieri: 1 - 26 noiembrie 2017
Data limită de completare a formularului și trimitere a eseului: 26 noiembrie 2017, ora 23:59.
29 noiembrie 2017: Elevii participanți vor primi un e-mail cu confirmarea înscrierii lor în concurs (doar cei care îndeplinesc condițiile înscrierii conform regulamentului).
Jurizare: 30 noiembrie - 10 decembrie
Anunțarea finaliștilor, cei 5 bursieri Nemira: 12 decembrie 2017

Cei cinci beneficiari ai burselor Nemira, ediția 2017, vor primi noutățile Nemira din colecțiile Nautilus, Young Adult, Babel, Yorick, Istoria, Suspans, Cuaternar, Vorpal din anul acordării bursei. Cărțile vor fi trimise în luna decembrie pentru bursierii 2017. Din 2018, cărțile pentru bursierii desemnați în 2017 vor fi trimise în două etape: iunie și decembrie.