Când copiii calcă pe urmele părinților lor. Perechea tată-copil ce a schimbat lumea literară

Amos Oz – Fania Oz Salzberger

Despre Amos Oz și fiica sa, Fania, nu se știau prea multe în România, până mai ieri când s-a publicat și în limba nostră bestseller-ul Evreii și cuvintele, un minunat dialog între fiica istoric și tatăl romancier, pornind de la cele 22 de litere ale alfabetului ebraic, descoperind noi lumi ale acestora, dar și înțelesuri atât noi, cât și străvechi.

Să vedem, deci, cine sunt acești doi necunoscuți celebri și cum au pornit ei la un drum și mai necunoscut…

Amos Oz s-a născut la Ierusalim într-o familie de evrei veniți în Palestina din Lituania și Ucraina. Tatăl, Yehuda Arie Klausner, un bibliotecar și scriitor, de asemenea, a absolvit Istoria și Literele în Vilnius, fiind fiul unei familii cu tradiții de activitate în cadrul mișcării sioniste revizioniste. Unchiul tatălui lui Amos Oz, profesorul Yosef Klausner, a fost un cunoscut istoric și scriitor, a predat la Universitatea Ebraică, și a candidat în 1948 din partea Mișcării Herut la postul de președinte al Israelului în fața lui Chaim Weizmann.
Când Amos a avut 12 ani, mama sa, bolnavă de depresie, s-a sinucis. La 15 ani, în urma unor certuri cu tatăl său Amos părăsește Ierusalimul și își schimbă numele din Klausner în Oz (cuvânt ebraic însemnand „îndrăzneală”), urmând să locuiască în kibuțul Hulda.
În 1965 i se publică prima culegere de povestiri, Acolo unde țipă șacalii, iar în 1966, romanul Altundeva, poate. În 1967 participă ca soldat într-o unitate de tancuri la Războiul de Șase Zile pe frontul din Peninsula Sinai iar în octombrie 1973, în Războiul Yom Kippur.

De partea cealaltă, Fania Oz Salzberger, fiica cea mare a lui Amos Oz și a lui Nily Oz, s-a născut în kibuțul Hulda, unde a și absolvit cursurile primare și liceul. După terminarea serviciului militar, Fania Oz studiază Istoria și Filosofia la Universitatea din Tel Aviv. Ulterior, își susține lucrarea de doctorat, pe tema Iluminismului scoțian și german, la Universitatea din Oxford, avându-l drept mentor pe filosoful Isaiah Berlin.
Din 1993, începe să predea la Universitatea din Haifa, devenind una dintre cele mai respectate personalități din spațiul cultural israelian. Articolele ei apar în cele mai prestigioase publicații israeliene și internaționale: Newsweek, International Herald Tribune, Wall Street Journal, Le Figaro, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Ha’aretz.
În 2012 semnează împreună cu tatăl său lucrarea Jews and the Words (Evreii și cuvintele; ediția în limba română apare la Editura Humanitas Fiction, cu o traducere din limba ebraică semnată de Ioana Petridean), care apare la Yale University Press.