Top 3 cele mai necinstite personaje din literatura română

Obișnuiam să notez când eram mic, toate personajele negative dintr-un roman sau nuvelă. Recent mi-am adus aminte de ceea ce făceam cu ani în urmă și am decis să fac un top. Așadar, cele trei personaje alese de mine, din categoria „negative”, sunt:
 
1. Lică SămădăulMoara cu noroc, de Ioan Slavici

Personajul secundar, realist și static, din nuvela „Moara cu noroc”, este în capul acestei liste. Un om trecut de 30 de ani, înalt, uscățiv și subt la față, cu mustața lungă, cu ochii mici și verzi, și cu sprâncenele dese și împreunate la mijloc, Lică este porcar, însă dintre cei care poartă camașa subțire și albă ca floricelele, pipetar cu bumbi de argint și bici de carmajin, cu codiștea de os împodobit cu flori tăiate și cu ghintulețe de aur. Cu o personalitate dură, impunea respect și frică, iar viclenia era amica lui cea mai bună. Crimele, înșelăciunile și furturile, nu puteau lipsi din cv-ul acestui personaj demonic.

2. SpânulToate pânzele sus, de Radu Tudoran

Mi-a fost foarte greu să-l clasez pe acest loc pe Spânul. Cu o mare ușurință ar sta foarte bine pe cel dintâi loc. Unul dintre cei mai iscusiți pirați, și nu doar pe apele noastre, responsabil de prădarea multor corăbii, dar și de fel de fel de crime, din cele mai cumplite, Spânul intră cu brio, la categoria celor mai necinstite personaje din literatura română. Agil, inteligent și foarte bun strateg, un om care știa să se afle la locul potrivit exact când o corabie trecea pe lângă vreun țărm, atrăgând-o în capcanele gândite de el.

3. Dinu PăturicăCiocoii vechi și noi, de Nicolae Filimon

Reprezentând tipul ciocoiului nou”, autohton, fiul unui mărunt boier de țară, Dinu Paturică a avut grijă să-și însușească toate năravurile epocii fanariote. Era perfid, pervers și diabolic, dar și lipsit de scrupule. Dacă alții mai aveau slăbiciuni umane, Dinu Paturică era inuman și cinic. Numele său „Păturică”, indică extraordinara capacitate de a se adapta oricărei situații, de a se plia, de a fi gata să facă orice compromis atunci când scopul urmărit i-o impune. O altă caracteristică importantă a ciocoiului este viclenia.