Personaj ÃŪn opera lui Shakespeare sau obiect ÃŪn tablourile lui Rembrandt?

„Unii dintre voi sunt fascinați de literatură, alții de pictură. Eu, personal, am ÃŪntÃĒlnit, la fel de mult, ambele categorii. Astfel, s-a născut ÃŪn mine o ÃŪntrebare: personaj ÃŪn opera lui Shakespeare sau obiect ÃŪn tablourile lui Rembrandt, ce v-ați dori, dacă ați fi puși să alegeți?

Știm bine că amÃĒndoi sunt doi titani din arii diferite, dar asta nu contrazice faptul că orice om are propriul vis, propria sete de aventură.

GÃĒndindu-ne la Shakespeare, se poate spune că există suspin numai ÃŪn momentul cÃĒnd i se pronunță numele. Este considerat de mulți cel mai mare scriitor de limba engleză, dar s-a afirmat și ca poet, și ca dramaturg, piesele lui de teatru constituind un apogeu al literaturii universale. Multe dintre piesele sale au fost montate pe scena teatrului Globe, unul din cele mai populare ale epocii Elisabetane, a cărui deviză era Totus mundus agit histrionem”, reluată ÃŪn Cum vă place” sub forma metaforei lumii ca scenă de teatru: All the world's a stage, And all the men and women merely players: They have their exits and their entrances”. Lumea ÃŪntreagă este o scenă, iar bărbații și femeile sunt actorii ei, ei intră și ies pe rÃĒnd din ea.” Să nu uităm că majoritatea personajelor lui pică ÃŪn tragic, tragedia ilustrează ÃŪn mod excepțional marea temă shakespeariană.

Rembrandt Harmenszoon Van Rijn, pe de altă parte, spun unii că este cel mai mare pictor din istoria artei, fiind celebru și pentru desenele și gravurile sale. A trăit ÃŪn epoca ce s-a numit vÃĒrsta de aur olandeză”, timp ÃŪn care cultura, știința, comerțul și influența politică a Olandei au atins apogeul. Maestru al tehnicei de clar-obscur, Rembrandt a fost singurul pictor care și-a putut permite să amestece noroiul cu strălucirea ochilor, focul cu cenușa, sau să facă culorile să strălucească proaspăt, ca o floare, pe giulgiul mortuar roz sau bleu deschis” spunea Élie Faure.
Rembrandt nu a fost geniul solitar și neÃŪnțeles al epocii sale, dovedind și azi, neÃŪncetat, că este pictor și că ÃŪncă mai trăiește prin tablourile sale. Opera lui este un afiș bine conturat cu informații despre viața și caracterul omului.