13 decembrie, ziua รฎn care poezia s-a dezbrฤƒcat de haina vieศ›ii

Ziua de 13 decembrie este echivalentฤƒ pentru toศ›i poeศ›ii cu doliu naศ›ional. Este ziua รฎn care poezia s-a pierdut pe jumฤƒtate, s-a scurs printre degetele unui pictor genial, s-a dezbrฤƒcat de haina vieศ›ii sau s-a cicatrizat, rฤƒmรขnรขnd din ea doar un strop de amintire; aceastฤƒ zi a fost ultima din viaศ›a marelui poet ploieศ™tean, Nichita Stฤƒnescu.

Cum a รฎnceput totul

Pe 9 decembrie 1983, cu 4 zile รฎnainte sฤƒ moarฤƒ, Nini” se afla la Drobeta Turnu-Severin, martor la cฤƒsฤƒtoria prietenilor Ofelia Rotaru ศ™i Alexandru Condeescu. Ca de fiecare datฤƒ cรขnd cฤƒlฤƒtorea, el s-a bucurat, dar aceastฤƒ cฤƒlฤƒtorie nu a fost ca toate cele. Ajuns la destinaศ›ie, acesta le-a spus apropiaศ›ilor cฤƒ nu este foarte odihnit, cฤƒci cรขteva nopศ›i nedormite ศ™i-au pus amprenta asupra corpului sฤƒu. รŽn timpul cinei, dupฤƒ ce ศ™i-a urmat celebrul obicei, acela de a scrie un poem gazdei, s-a ridicat de la masฤƒ, ca mai apoi sฤƒ se  retragฤƒ รฎn camerฤƒ, mai devreme decรขt obiศ™nuia.

Urmฤƒtoarele semne

Duminicฤƒ, pe 11 decembrie, รŽngerul blond” se trezeศ™te tรขrziu, pe la prรขnz. Era ziua de dinainte de a da mรขna cu moartea. Deศ™i iniศ›ial stabilise cu Dora, ultima sa soศ›ie, sฤƒ stea mai mult, poetul hotฤƒrฤƒศ™te sฤƒ se รฎntoarcฤƒ รฎmpreunฤƒ cu proaspeศ›ii cฤƒsฤƒtoriศ›i, a doua zi la Bucureศ™ti.
Luni de dimineaศ›ฤƒ din nou nu se trezeศ™te la timp, fapt care a dus la pierderea trenului. Doarme mult, pรขnฤƒ a doua zi la prรขnz ศ™i nu doreศ™te sฤƒ mฤƒnรขnce. Acelaศ™i lucru spune, cฤƒ nu se simte bine. Pรขnฤƒ la plecarea din ziua respectivฤƒ nu s-a ridicat din pat. รŽn trenul care รฎi transporta la Bucureศ™ti, Nichita doarme agitat, ca apoi, odatฤƒ ajuns acasฤƒ, se culcฤƒ.
Noaptea, รฎnsฤƒ, durerile de ficat devin insuportabile, astfel poetul este dus la spital de un bun prieten, Mircia Dumitrescu. Pรขnฤƒ la maศ™inฤƒ ศ™i apoi pe coridoarele spitalului, Nichita nu merge ajutat, ci singur, conศ™tient fiind, dar durerile puneau stฤƒpรขnire pe el din ce รฎn ce mai mult.

Pierderea luptei cu moartea

La puศ›in timp dupฤƒ ora 2 noaptea, Nichita a pierdut lupta cu moartea; a fฤƒcut stop cardio-respirator.
Dupฤƒ cum se ศ™tia, Nichita Stฤƒnescu se lupta de ani รฎntregi cu alcoolul ศ™i cu boala. Poetul Cezar Ivฤƒnescu, un prieten apropiat de-al lui, avea s-o spunฤƒ ceva mai tรขrziu: „La autopsie, s-a constat cฤƒ nu mai avea nici mฤƒcar o celulฤƒ de ficat. ศ˜i-l bฤƒuse pe tot”. Viaศ›a boemฤƒ pe care o ducea Nichita nu era un secret pentru nimeni. Aศ™a cum nu era un secret faptul cฤƒ รฎn ultimii ani alcoolul i-a ros viaศ›a รฎncet, รฎncet ศ™i cฤƒ niciuna dintre รฎncercฤƒrile celor din jur de a-l face sฤƒ se opreascฤƒ nu a dat rezultate.